De podotherapeut is afwezig van maandag 28 juli t/m maandag 11 augustus. De assistentes zijn afwezig in de week van maandag 11 augustus t/m vrijdag 15 augustus. U kan dan de voicemail inspreken en u zal z.s.m. worden teruggebeld. Meer info

Overpronatie: een veelvoorkomende aandoening

Hoe loopt u? En hoe zet u uw voeten neer? Grote kans dat u daar bijna nooit over nadenkt, maar dat u toch lichamelijk klachten heeft die te wijten zijn aan een verkeerde stand van de voeten tijdens het (hard)lopen. Overpronatie is een bekende en veelvoorkomende aandoening. Het is zelfs zo dat het merendeel van de mensen een verkeerde voetstructuur heeft. Tijd dus om u meer te vertellen over overpronatie.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

 

Wat is overpronatie?

Uit het woord ‘overpronatie’ is niet direct af te leiden dat het om een voetklacht gaat. Het is een medische term die is samengesteld uit twee delen. Het woord ‘over’ betekent in dit verband ‘te veel’. Het woord ‘pronatie’ verwijst naar een beweging waarbij, in dit geval de voet, naar binnen rolt bij het lopen of rennen. Overpronatie bij de voet betekent dus dat de voet te ver naar binnen rolt tijdens de afwikkeling van de stap. Dit kan zorgen voor een ongelijkmatige drukverdeling, en dat kan weer zorgen voor verschillende klachten.

 

Klachten bij overpronatie voet

Wanneer er mogelijk sprake is van overpronatie, dan kan zich dit uiten in verschillende klachten. We benoemen hieronder een aantal klachten die veel voorkomen.

  • Pijn in de voet, maar ook enkel of knie. Of zelfs in de heup en onderrug.
  • Irritatie van het scheenbeen, achillespeesontsteking of plantaire fasciitis.
  • Eeltvorming op bepaalde delen van de voet, zoals de bal van de voet of de binnenkant van de hiel

Daarnaast is overpronatie te herkennen aan de slijtagepatronen op de schoenzolen. De hiel van de schoen is dan aan de binnenkant meer versleten. Maar ook de extra slijtage langs de binnenrand van de schoen en onder de grote teen kunnen duiden op overpronatie.

 

Overpronatie bij loopafwikkeling

Bij de loopafwikkeling maakt de voet tijdens het lopen of rennen contact met de grond, waarna het zich afrolt en weer loskomt van de grond. Dat begint met het hielcontact, waarbij de hiel de grond raakt. Dit is het begin van de loopcyclus. Daarna rolt de voet naar voren en maakt volledig contact met de grond. Lichaamsgewicht wordt overgebracht naar de voorvoet. Dit noemen we de middenfase en hier vindt overpronatie plaats. De voet rolt te ver naar binnen waardoor de voetboog te veel doorzakt en de binnenkant van de voet overmatig belast wordt. Bij de afzetfase, ook wel voorvoetafwikkeling genoemd, duwt de voet zich van de grond. Via de bal van de voet en tenen. Overpronatie kan de afzetfase beïnvloeden omdat de druk meer op de binnenkant van voorvoet en de grote teen liggen. Dat kan leiden tot eelt en andere voetproblemen.

 

Vaststellen van overpronatie

Overpronatie kan onder andere worden vastgesteld door een podotherapeut of orthopedisch specialist. Een podotherapeut kan overpronatie op verschillende manieren vaststellen. Door het maken van een voetafdruk, een video-analyse van het lopen of hardlopen of een dynamische voetdrukmeting om de mate van pronatie van de voet te beoordelen. Een orthopedisch specialist kan lichamelijk onderzoek uitvoeren of röntgenfoto’s maken om problemen in de voet op te sporen. Daarnaast kan ook een fysiotherapeut of sportarts door analyse van het looppatroon overpronatie vaststellen.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

 

Behandelen van overpronatie

Er zijn verschillende behandelingen en oplossingen bij overpronatie, die kunnen helpen om de voetstand te corrigeren en klachten te verminderen. Bijvoorbeeld oefeningen via de fysiotherapeut om de spieren van de voetboog te versterken. Of door tijdelijke ondersteuning in de vorm van tapes en braces. Maar ook speciaal ontworpen schoenen of steunzolen kunnen helpen bij overpronatie

 

Overpronatie zolen

Podotherapeutische steunzolen zijn op maat gemaakte inlegzolen die speciaal zijn ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de overpronatie te corrigeren. Ze worden voorgeschreven door de podotherapeut. De klachten zijn dan niet meteen verholpen. Wanneer u de steunzolen in gebruik neemt, dan duurt het vaak een tijdje voordat u gewend bent aan de zolen. De manier waarop uw voeten bewegen en gewicht dragen is immers veranderd. Het is daarom aan te raden om het dragen van de steunzolen langzaam op te bouwen, net zo lang tot u ze de hele dag comfortabel kunt dragen. Maar ook het gebruik van de juiste schoenen is belangrijk. En laten we vooral niet vergeten dat het opvolgen van advies van de podotherapeut bijdraagt aan het wennen en dragen van de steunzolen.

 

Voordelen overpronatie zolen

Na een periode van gewenning leveren de podotherapeutische steunzolen een aantal voordelen op:

  • De voetstand wordt gecorrigeerd doordat de voetboog wordt ondersteund en wordt voorkomen dat de voet te veel naar binnen rolt. Dit zorgt voor een betere uitlijning van de voet en het been.
  • De steunzolen kunnen helpen bij het verminderen van pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en onderrug. Deze pijn kan gelinkt zijn aan overpronatie.
  • Door de steunzolen verbetert de stabiliteit van de voeten. Dit kan helpen om de balans te verbeteren en blessures te verminderen.

 

Klachten die kunnen wijzen op overpronatie voet?

Heeft u klachten die kunnen wijzen op overpronatie van de voet? Maak dan een afspraak met onze podotherapeut. De podotherapeut zal een gedetailleerde analyse uitvoeren om te achterhalen of er sprake is van overpronatie of een andere aandoening. En zal vervolgens een behandelplan opstellen.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.



X

Maak online een afspraak

Alleen mogelijk in Apeldoorn
Let op! Vanaf 1-1-2022 dient iedereen zich opnieuw te registeren voor het maken van een online afspraak.
Opnieuw registreren
Al geregistreerd vanaf 1-1-2022, dan kunt u opnieuw een afspraak inplannen.
Opnieuw afspraak maken
Uw afspraak staat pas in onze agenda gepland wanneer u een bevestigingsmail van ons ontvangt.

Voor de vestigingen Epe, Vaassen, Nunspeet of Zutphen, kan u telefonisch contact opnemen voor het inplannen van een afspraak.
of stuur een mail naar info@podocentrum-nederland.nl