Hallux rigidus

Voelt uw grote teen al een lange tijd zeer stijf aan en heeft u daar veel last van? Dan is de kans groot dat u last heeft van Hallux rigidus. In een beginnend stadium wordt er ook wel van Hallux Limitus gesproken. Hallux rigidus is een aandoening aan uw tenen waarbij de gewrichten tussen de botjes van de teen in de loop van de jaren versleten zijn geraakt. In deze blog vertellen we u meer over deze aandoening en wat u eraan kunt doen.

Hallux rigidus symptomen

Bij hallux rigidus staat uw grote teen recht vooruit en kunt u deze met moeite nog op en neer bewegen. Wanneer u loopt kan de teen zich niet goed meer afwikkelen. Sommige mensen voelen de stijfheid in de grote teen enkel en alleen in de ochtend of bij beweging na een langere periode van rust. Lopen en bewegen is dan pijnlijk. Door plotselinge beweging raakt de teen dik en gezwollen, doordat hij niet natuurlijk meer beweegt.

Oorzaken

Hallux rigidus komt vaak voor bij ouderen, maar ook jongeren kunnen deze aandoening krijgen. De oorzaken van dit voetprobleem zijn:

– Slijtage van het kraakbeen
– Breuken in de teen
– Het beoefenen van sporten zoals voetbal, volleybal, hardlopen en turnen
– Gewrichtsontstekingen, zoals jicht en reuma
– Artrose

Behandeling hallux rigidus

Heeft u erg veel last van pijn in uw grote teen? Dan zijn er een aantal zaken die u kunt doen om ervan af te komen. Er zijn bijvoorbeeld speciale hallux rigidus-voetzooltjes met een extra verstevigde zool. Deze zorgen ervoor dat u uw teen niet hoeft af te wikkelen.

Of u daadwerkelijk hulp nodig hebt bij deze aandoening, is het beste door een podoloog vast te stellen. Wij kunnen u helpen de oorzaak van de blessure te vinden. Blijkt het om een voetafwijking te gaan, dan kunnen wij deze corrigeren met speciaal voor u aangemaakte zooltjes. Deze zullen dan uw voet waar nodig corrigeren.

Operatie hallux rigidus

Mochten deze hulpmiddelen niet helpen, dan kunt u uw teen operatief laten vastzetten. Deze operatie zorgt ervoor dat de gewrichten van uw grote teen in de goede stand komen te staan. Hierdoor kan er geen wrijving plaatsvinden tussen het kraakbeen en is uw grote teen pijnvrij. Deze operatie noemen we artodese.

Tips hallux rigidus

Door het doen van simpele oefeningen kunt u voorkomen dat u klachten krijgt. Zorg dus dat u uw tenen soepel houdt. Daarnaast raden wij u altijd aan om goede stevige schoenen te dragen. Een stevige zool zorgt ervoor dat uw voet goed staat en blijft, en vermindert de mate waarin u uw tenen moet afwikkelen.

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u in contact komen met een podoloog van Podocentrum Nederland? Dan hoeft u hiervoor geen verwijzing van de huisarts te hebben. U kunt direct met ons een afspraak maken.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.X

Maak online een afspraak

Alleen mogelijk in Apeldoorn
Let op! Vanaf 1-1-2022 dient iedereen zich opnieuw te registeren voor het maken van een online afspraak.
Opnieuw registreren
Al geregistreerd vanaf 1-1-2022, dan kunt u opnieuw een afspraak inplannen.
Opnieuw afspraak maken
Uw afspraak staat pas in onze agenda gepland wanneer u een bevestigingsmail van ons ontvangt.

Voor de vestigingen Epe, Vaassen, Nunspeet of Zutphen, kan u telefonisch contact opnemen voor het inplannen van een afspraak.
of stuur een mail naar info@podocentrum-nederland.nl