Steunzolen

Steunzolen zijn inlegzolen die de functie van uw voeten ondersteunen en die drukplekken ontlasten. We maken hierbij onderscheid tussen steunzolen en podotherapeutische zolen. Naast steunzolen maken wij ook podotherapeutische zolen en sportzolen. Deze inlegzolen verschillen van elkaar in opbouw en materiaal. Op basis van een onderzoek bepalen wij wat u nodig heeft: corrigeren, druk verdelen en/of stimuleren. Dit bepaalt de opbouw van de zool, de keuze van het materiaal en of u een steunzool, podotherapeutische zool of sportzool nodig heeft.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

Steunzool

Steunzolen zijn hard en stug. Ze worden op maat aangemeten en gemaakt voor blijvend gebruik. Uw steunzolen hoeven niet gecontroleerd en bijgesteld te worden. Steunzolen zorgen ervoor dat de druk onder de voeten egaal verdeeld wordt. Dit zorgt voor een evenwichtige belasting. Een steunzool corrigeert niets, maar ondersteunt de voet en verlicht klachten.

Steunzolen aanmeten

Een steunzool wordt altijd per voet aangemeten, iedere voet is immers anders. Het aanmeten van de steunzool gebeurt door uw houding en looppatroon te analyseren en de drukverdeling onder uw voeten te meten. Aangemeten steunzolen zorgen voor een op maat gemaakte oplossing voor uw voetprobleem. Wilt u steunzolen laten aanmeten? Maak een afspraak bij één van onze vestigingen in Gelderland.

Voordelen steunzolen

 • Evenwichtige belasting.
 • Ondersteunt en verlicht.
 • Eenmalig aanmeten, geen controles
 • Voor blijvend gebruik.

Wilt u steunzolen laten aanmeten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Podotherapeutische zool

In tegenstelling tot steunzolen is een podotherapeutische zool een actief corrigerende en daarom flexibele zool. Wij maken de zool voor u op maat. Dit is echt therapie, daarom is controle en bijstellen van de podotherapeutische zool nodig. De eerste controle is meestal na 6 maanden. Soms kan ook een controle na 3 maanden al nodig zijn. De controles zijn belangrijk omdat de zolen de stand van uw voeten en de houding veranderen.

Voordelen podotherapeutische zool

 • Corrigerende functie.
 • veranderd de stand van uw voeten en houding.

Sportzolen

Sportzolen verbeteren de functie van de voeten en ontlasten drukplekken. Hierdoor zijn voetklachten als een verzwikte enkel, hielspoor en eeltvorming te verhelpen of te verlichten met een corrigerende sportzool. Het gebruik van sportzolen is niet altijd een oplossing van voetproblemen. Bij overbelasting van het lichaam is er méér nodig dan alleen corrigerende sportzolen. Toekomstige blessures kunnen voorkomen worden door een mogelijk te zwaar of eenzijdig trainingsschema aan te passen. Daarnaast is het van groot belang te sporten met goed passend sportmateriaal. Wij adviseren u graag over sportzolen, een passend trainingsschema en het juiste sportmateriaal. Heeft u vragen over sportzolen of wilt u sportzolen laten aanmeten? Neem contact met ons op.

Wanneer steunzolen?

Er zijn verschillende redenen om te besluiten de voet te ondersteunen met een steunzool. Afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten wordt er bij platvoeten, hielspoor en/of overpronatie gekozen voor behandeling met een steunzool.

 • Steunzolen bij platvoeten

  De pes (plano) valgus is de bekende ’doorgezakte’ ofwel platvoet. Kenmerkend is de lage voetboog die in sommige gevallen grondcontact maakt. Het zorgplan is afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een platvoet, het kan bijvoorbeeld erfelijk zijn, ontstaan na een zwangerschap of ontstaan door het onvoldoende werken van spieren. Bij kinderen geldt dat tot een leeftijd van ongeveer 12 jaar een platvoet tot op zekere hoogte fysiologisch is. Daarom wordt er bij kinderen tot 12 jaar meestal behandeld door spierversterkende oefeningen mee te geven. Bij personen ouder dan 12 jaar wordt er onder andere een biomechanische analyse uitgevoerd. Wanneer blijkt dat er een biomechanische afwijking is in de voetfunctie, wordt de platvoet behandeld met een steunzool om standsafwijking te corrigeren.

 • Steunzolen bij een hielspoor

  Een hielspoor ofwel peesplaat ontsteking is een veelvoorkomende voetklacht. De klacht start met een overbelasting. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door overgewicht, hardlopen, lastdragend werk of tijdelijk tegenomen gewicht tijdens een zwangerschap. De overbelasting veroorzaakt haarscheurtjes in de peesplaat. Of er gekozen wordt voor een steunzool als behandeling van een hielspoor is afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten. In sommige gevallen kan een hielspoor behandeld worden door een schoenadvies te geven met speciale aandacht voor stabiliteit, zoolmateriaal, stevig contrefort etc. Wanneer er ten gevolge van een hielspoor een biomechanische afwijking in de voetfunctie is geconstateerd, wordt de hielspoor met een steunzool behandeld. Er zijn ook ondersteunende therapieën die aanbevolen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het oprekken van de kuitmusculatuur, taping of shockwave.

 • Steunzolen bij overpronatie

  Pronatie is een medische term die beschrijft hoe de voet beweegt en/of kantelt tijdens het lopen. Wanneer je voet op de juiste manier beweegt is er sprake van neutrale pronatie. In het geval van overpronatie kantelt de voet naar binnen. Beide voeten zullen in dit geval vrij plat op de grond liggen. Om deze reden gaat deze klacht ook vaak gepaard met platvoeten. Wanneer de voeten de overpronatie niet kunnen compenseren ontstaan er problemen in de voeten en onderbenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hielspoor, knieklachten, lage rugklachten en/of eeltplekken. Een steunzool kan overpronatie verhelpen. Het is hierbij van groot belang zoveel mogelijk op de steunzolen te lopen en uw voeten regelmatig te laten controleren door de podotherapeut.

Kosten en vergoedingen steunzolen

Steunzolen worden vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Voor de kosten van steunzolen, podotherapeutische zolen en sportzolen betaalt u dus géén eigen risico. Wanneer u alleen een basisverzekering heeft krijgt u helaas geen vergoeding voor steunzolen. De vergoeding voor steunzolen is per verzekeraar en verzekeringspakket verschillend. Wilt u meer weten over de vergoeding van steunzolen? Neem contact op met één van onze medewerkers.

Wat kosten steunzolen?

De kosten voor het kennismakingsgesprek en onderzoek zijn €70,00. Ook dit wordt vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering. De kosten voor de individueel aangemeten en op maat gemaakte steunzolen bedragen €100,00 voor kinderen tot en met 16 jaar. Voor personen ouder dan 17 bedragen de kosten voor steunzolen €125,00. Wanneer een tweede paar zolen (bijvoorbeeld voor de sportschoenen) binnen een half jaar wordt besteld, bedragen de kosten € 100,00. De kosten voor een controle afspraak zijn € 40,00.

Wilt u meer weten over steunzolen, het aanmeten van steunzolen en wat uw vergoeding is? Neem contact op met één van onze medewerkers om te controleren welke vergoeding uw ziektekostenverzekeraar biedt.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

Veel gestelde vragen over steunzolen

 

Wat is een steunzool?

Steunzolen zijn inlegzolen die de functie van uw voeten ondersteunen en die drukplekken ontlasten. De zool zorgt ervoor dat de druk onder de voeten egaal verdeeld wordt. Een steunzool kan klachten bij bijvoorbeeld platvoeten, doorgezakte voeten, hielspoor of overpronatie verlichten.

Wanneer heb ik steunzolen nodig?

Steunzolen kunnen verlichting brengen bij verschillende soorten voetklachten. Voorbeelden van klachten waarbij steunzolen als behandelmethode gebruikt kunnen worden zijn platvoeten, hielspoor, overpronatie, doorgezakte voeten, beenlengteverschil, overbelasting van de voorvoet en overmatige eeltvorming.

Worden de steunzolen op maat gemaakt?

Ja, een steunzool wordt altijd per voet aangemeten en op maat gemaakt door podotherapeut. Iedere voet en elk voetprobleem is immers weer anders.

Passen steunzolen in iedere schoen?

De meeste schoenen hebben een uitneembaar voetbed. Nadat je deze uit de schoen hebt gehaald is er voldoende plek voor de steunzool.

Hoe lang gaat een steunzool mee?

Dit is van verschillende factoren afhankelijk, zo speelt gewicht en de mate van het doorzakken van de voet een rol. Daarnaast hangt de levensduur van de steunzool natuurlijk ook af van hoe intensief de zool gebruikt wordt. Gemiddeld gaan steunzolen 2 jaar lang mee. Steunzolen voor kinderen moeten elk halfjaar gecontroleerd worden.

Kun je ook sporten met steunzolen?

Ja, het is mogelijk om een steunzool te dragen in de sportschoenen. Je hebt hier wel een ander type steunzool nodig dan bij het normale, dagelijkse bewegen. Een sportsteunzool biedt de juiste ondersteuning bij de dynamische en intensieve bewegingen tijdens het sporten.X

Maak online een afspraak

Alleen mogelijk in Apeldoorn
Let op! Vanaf 1-1-2022 dient iedereen zich opnieuw te registeren voor het maken van een online afspraak.
Opnieuw registreren
Al geregistreerd vanaf 1-1-2022, dan kunt u opnieuw een afspraak inplannen.
Opnieuw afspraak maken
Uw afspraak staat pas in onze agenda gepland wanneer u een bevestigingsmail van ons ontvangt.

Voor de vestigingen Epe, Vaassen, Nunspeet of Zutphen, kan u telefonisch contact opnemen voor het inplannen van een afspraak.
of stuur een mail naar info@podocentrum-nederland.nl