Wat is een podoloog?

Bent u doorverwezen naar een podoloog? Dan kunnen we ons voorstellen dat u een aantal vragen hierover heeft, zoals wat is en doet een podoloog? En wat houdt podotherapie in? Graag vertellen we u meer over ons gespecialiseerde team.

Wist u dat podos het Griekse woord is voor voet? Letterlijk betekent podotherapie dan ook voettherapie. Een podotherapeut of podoloog is iemand die gespecialiseerd is het onderzoeken en behandelen van, u raadt het al, voeten.

Podoloog versus podotherapeut

Er zit echter wel een klein verschil tussen een podoloog en een podotherapeut. Een podotherapeut heeft een hbo-diploma op zak en een podoloog heeft meerdere korte opleidingen of cursussen gevolgd. De podotherapeuten van Podocentrum hebben allemaal een hbo-diploma of hoger.

Voetbehandelingen en tapetechnieken

Heeft u pijn in uw enkel, knie of zelfs uw heup of rug? Een podotherapeut of podoloog kan u helpen met:

  • het aanmeten of bijstellen van podotherapeutische zolen
  • het modelleren of bewerken van (teen)ortheses
  • het toepassen van sporttapetechnieken
  • het geven van voorlichting en adviezen om voetproblemen te verminderen

De podoloog of podotherapeut ziet een verscheidenheid aan patiënten voorbij komen. Veelvoorkomende klachten hebben te maken met voeten, tenen en nagels of pijn aan spieren, pezen, botten, gewrichten of de enkelbanden. Uiteindelijk heeft elke podoloog of podotherapeut maar 1 doel: uw voetpijn verminderen en verhelpen. Daarom geeft uw therapeut u genoeg adviezen mee om nieuwe voetklachten te voorkomen.

Podotherapie als oplossing

Komt uw klacht voort uit een structureel probleem? Dan kan podotherapie helpen. Een hulpmiddel, zoals corrigerende voetzooltjes of (teen)ortheses veranderen dan de stand van uw voeten of zorgen voor een ander bewegingspatroon. Hierdoor worden uw klachten snel minder.

Onderzoek en behandelplan

Maakt u een afspraak met ons, dan beginnen we met het doornemen van uw klacht. Voor een optimale behandeling is het namelijk belangrijk dat we precies weten wat er aan de hand is. Daarom onderzoeken onze podologen u eerst. We stellen u vragen als:

  • Wat zijn uw werkzaamheden?
  • Welke hobby’s heeft u?
  • Hoe belemmert uw pijn deze activiteiten?
  • Heeft u al operaties of behandelingen gehad?

Alle antwoorden op deze vragen dragen bij aan uw persoonlijke behandelplan en uiteindelijke herstel.

Wilt u kennismaken met onze podotherapeuten? Maak dan online een afspraak.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.