Onze podotherapeut, Freek van Asselt, is niet aanwezig van maandag 15 juli t/m vrijdag 2 augustus Wel zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 8:00 en 14:00 uur. Meer info

 

Metatarsalgie

Metatarsalgie is de brede benaming voor voetklachten. De patiënt ervaart een stekende pijn in de bal van de voet bij staan, lopen en/of sporten. De klachten verergeren bij het dragen van schoenen met hoge hakken. Lees meer over metatarsalgie en de behandeling ervan.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

Mortons neuralgie

Mortons Neuralgie is een compressie van de n.digitalis communis in transversale richting. De compressie vindt meestal plaats tussen mtp 3-4 en soms tussen mtp 4-5.

Deze compressie wordt veroorzaakt door:
a) te grote valgiteit van de voetwortel en teveel doorzakken van het mediale geleng
b) insufficiënt vetkamersysteem plantair. Hierdoor ontstaat druk op het neuroom.

Mortons neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee metatarsalia. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal gaat het hier om de zenuw tussen de kopjes van het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms echter ook tussen het 4e en 5e middenvoetsbeentje.

De klacht komt vaak voor in combinatie met een voetafwijking zoals een spreidvoet, holvoet en Hallux Valgus. Ook kan Morton Neuralgie ontstaan door het veelvuldig dragen van hoge hakken en/of slechte doorbloeding van de middenvoetsbeentjes.

Symptomen metatarsalgie

De symptomen zijn een hevige stekende pijn in de voorvoet en tenen en tintelende tenen. De pijn wordt erger bij samenknijpen of druk op de voet en neemt af bij zitten of liggen.

Metatarsalgie behandelen

Met echografie kan de aandoening worden vastgesteld. Podocentrum Nederland heeft de kennis in huis om echoscopieën te maken en beoordelen. Vervolgens kunnen we starten met het behandelen van metatarsalgie. Metatarsalgie behandelen wordt uitgevoerd door een podotherapeut waarbij de voetstand wordt gecorrigeerd. Door deze behandeling wordt er ruimte geven aan het neuroom met drukontlastende zolen.

Eeltvorming onder de voorvoet onder een of meerdere caputi
De meest voorkomende eeltvorming onder de voorvoet is onder mtp2. De klacht wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking een verkorte eerste mt1. Mt2 is hierdoor het langste met teveel druk bij het afwikkelen. Bij de basis is mt2 stevig verankerd tussen de cuneiforma en lateris. Hierdoor is er weinig of geen dorsale beweging van dit met. mogelijk. Door deze verhoogde druk en wrijving ontstaat eeltvorming plantair.

Afspraak maken?

Kom langs voor een kennismakingsgesprek.

Behandeling

Drukvrij leggen van mtp 2 en correctie van overige verkeerde standen als daarvan sprake is.

Hallux valgus

Hallux valgus is standsafwijking van de grote teen. Meestal gaat het hier om een erfelijke aandoening. Ook kan Hallux valgus wordt niet perse veroorzaakt door verkeerd schoeisel, maar dat kan de klachten wel verergeren.

Symptomen

Wij zien een grote valgiteit van de voetwortel, het teveel doorzakken van het mediale gewelf en een niet dragend 1e mt. Hierdoor proneert de voorvoet ook teveel. Dit leidt tot een onbalans in een tweetal spieren die de Hallux in een rechte lijn moeten houden. Hierdoor verbreedt de voorvoet en wordt de Hallux naar lateraal getrokken.

Behandeling

Adviseren over dragen van de juiste schoen, aangevuld met een corrigerende zool die zorgt voor opvang van het mediale geleng. Daarnaast is aanvulling mogelijk met een beschermende orthese voor de hallux exestose.

Hamertenen en klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen zijn meestal het gevolg van een erge holvoet, te kleine schoenen, een voorvoet in onbalans en teveel druk op de caputi. Holvoeten zijn een aangeboren afwijking, die verergert wanneer de patiënt niet de juiste schoen draagt.

Behandeling

Corrigeren van de voetstand en stabiliseren van de voorvoet, in combinatie met een drukontlasting van de caputi. Aanvullend kan een teencorrector van siliconen nodig zijn en uiteraard een gedegen schoenadvies.


X

Maak online een afspraak

Alleen mogelijk in Apeldoorn
Let op! Vanaf 1-1-2022 dient iedereen zich opnieuw te registeren voor het maken van een online afspraak.
Opnieuw registreren
Al geregistreerd vanaf 1-1-2022, dan kunt u opnieuw een afspraak inplannen.
Opnieuw afspraak maken
Uw afspraak staat pas in onze agenda gepland wanneer u een bevestigingsmail van ons ontvangt.

Voor de vestigingen Epe, Vaassen, Nunspeet of Zutphen, kan u telefonisch contact opnemen voor het inplannen van een afspraak.
of stuur een mail naar info@podocentrum-nederland.nl