Mededeling

CORONA

Gezien de laatste ontwikkelingen rondom het Corona virus hebben wij het volgende besloten:

Wij zijn ons van de ernst bewust dat we te maken hebben met een serieus maatschappelijke zorg. Omdat uw gezondheid bij ons bovenaan staat willen wij niemand onnodige risico's laten lopen. Vandaar dat wij de praktijk beperkt geopend hebben. Uiteraard kunt u ons altijd bellen met vragen en indien nodig een telefonisch consult met de podotherapeut aanvragen. Krijgt u onze voicemail? Spreek gerust uw bericht in want deze wordt elke dag afgeluisterd en indien gewenst bellen wij u zo snel mogelijk terug.

Zolen bijbestellen:

Omdat u ook in deze tijd soms nieuwe zolen nodig heeft hebben wij besloten dat mensen die al zolen van ons hebben een nieuw paar kunnen aanvragen. Dit kan alleen als de klachten niet veranderd zijn en er dus geen aanpassing nodig is. U kan dit altijd telefonisch aanvragen.

Mededeling sluiten
 

Hielklachten en enkelklachten

Hielspoor
De meest voorkomende hiel klacht op dit moment is de hielspoor. Dit is meestal een verzamelnaam voor verschillende hielproblemen. De meest voorkomende is de plantaire fasciitis. Wij zien de laatste tijd een toename van deze klachten. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door teveel slappe en zachte schoenzolen en schokdempende elementen in schoenen. Ook zien wij een erge pronerende voet en instabiele voorvoet. Hierdoor wordt de rek op de plantaire fasciitis teveel.

Symptomen
De patiënt voelt de pijn meestal na rust; een startpijn die vermindert met het lopen. ‘s Morgens bij het opstaan ervaart de patiënt de meeste pijn. Veel patiënten blijken voorafgaand aan de klachten ook achillespeesklachten te hebben gehad. Soms verdwijnt de klachten na een aantal weken, maar meestal komt de pijn weer terug.

Wanneer de patiënt te lang met de klachten doorloopt, kan dit resulteren in een kalkafzetting bij de aanhechting van de plantaire fasciitis bij de calcaneus. We spreken dan een hielspoor. Hielspoor is door Xfoto en echografie te diagnosticeren.

Behandeling
Corrigeren van de voetstand, ontlasting van de plantaire fasciitis en ontspanning van de plantaire fasciitis

Slijmbeursontsteking hiel plantair
Slijmbeursontsteking ontstaat veelal bij een plantaire fasciitis en/of hielspoor. Door beide aandoeningen kan de slijmbeurs ontsteken.

Behandeling
De behandeling is meestal hetzelfde als bij hielspoor of plantaire fasciitis: correctie van de voetstand, ontlasting van de plantaire fasciitis en ontspanning van de plantaire fasciitis.

Tarsaal tunnelsyndroom
Bij tarsaal tunnelsyndroom is sprake van een prikkeling van de zenuw die loopt in het kanaal tussen talus en calcaneus.

Symptomen
De zenuwprikkeling geeft heftige pijn in de enkel, met uitstraling naar mediaal. In het onderste spronggewricht vinden dan teveel bewegingen plaats. Deze bewegingen worden veroorzaakt door verkeerde belasting en beweging van de voet met lopen.

Behandeling
De behandeling start wordt voorafgegaan door een analyse van het looppatroon en de bewegingen in de gewrichten rond de enkel. Zo kunnen wij ook vaststellen of er beperkingen zijn. Aan de hand van de analyse maken wij een podotherapeutische corrigerende zool die ervoor zorgt dat de zenuw niet geprikkeld wordt.

Voor onderzoek naar bewegingen van de voet maakt Podocentrum – Nederland gebruik van een sensor mat, die is gekoppeld aan een computerprogramma. Hiermee wordt informatie verzameld en vertaald naar druk, beweging en belasting.